Suby-aktivní, nebo pasivní? Nebo žádné?

Odpovědět
Tyl
Mistr zvuku

Suby-aktivní, nebo pasivní? Nebo žádné?

Příspěvek od Tyl »

Nejlepší basy, které by se nyní hodily, by byly basy ŽÁDNÉ. Těžko se jich teď zbavíme, tak si o nich alespoň předávejme zkušenosti. Co už fčíl.

Aktiv, nebo pasiv?
Dovolím si tvrdit toto:
Pokud se používají Suby pro jednu kapelu, která si zvuk hlídá a má ho neustále vyladěný tak, jak je to nejlépe možné, vyplatí se více aktiv.
Pokud se se suby zvučí všechno, od dechovek přes folklór, až po techno, el muziku atp, je lepší pasiv. Za mne jen s repro 21". Zvuk je jiný než u 18", ale hodně záleží na velikosti bedny, provedení, vyztužení a také na rozehranosti repro 21"!!!
((Nedají se tady rozebírat všechny parametry, které se vždy v závislosti na něčem dost podstatně změní, atd. ))
Proč 21"? Protože průměr kmitačky může být 6"!! No a to je dost velká jistota, že suby jen tak neodejdou. U 18" taková jistota není. Už jsem napsal, že kmitka navinutá u 21" průměrem 0,6mm toho vydrží opravdu hodně. No a to se vyplatí, když nevíte co vás na akcích čeká. Jak moc budete muset suby "osolit", jak dlouho atd.
Ještě si dovolím tvrdit, že výrobci se jistí u aktivů tím, že je nastavují z mnoha důvodů tak, aby omezili výkon pomocí elektroniky někde na 60-70% max. No a tak je u všech těchto aktivů vidět, jak se brzy rozblikají kontrolky Clip.
Proto dávám pryč i své RCF TTS 56a. Za ty peníze určitě solidní zvuk, ale ty rudě blikající kontrolky Clip, nic moc. Až se z toho hlava točí.
No a ta cena?Určitě už je v této době neprodám, ale snad vyměním za něco, v této době využitelnějšiho. Napadá mě za nějaký výrobník el energie, až se ztratí napětí v síti. To budou pak jiné basy.
No nic. Nepropadejme panice a bádejme. Když už jsme se s tímto darem všichni narodili, tak nás to jen tak bavit nepřestane. I kdybych měl doolupovat, když je tolik času, tolik odolný, strukturovaný lak na bednách a olepit je ne izolepou, ale kvalitním kobercovým potahem jako za starých časů. U nás na klubu Mír je odstavené velké okobercované PA, které tam po listopadu dodával tuším Edvard? Koberce jsou střiknuté lakem a po tolika letech téměř jako nové. Vždy ,když jsem byl zpocený, chodil jsem si tajně o ně škrábat záda. Takže sem tam Flek.
Hola Tyl

Tyl
Mistr zvuku

Re: Suby-aktivní, nebo pasivní? Nebo žádné?

Příspěvek od Tyl »

Reagoval Petr B. Na fóru Pd.
Za mne velmi užitečné, jak to napsal. (Málo řádků, hodně otazníků.) S radostí budu reagovat také, jen si ověřím po telefonu kdo to je, abych nenaletěl. (Ty kopie EAW je třeba si ujasnit atd.atd. )))

Tyl: Měl jsem 18" i 21", a rozdíl ve zvuku tak minimální, že to nestálo za řeč. Opravdu záleží na mnoha faktorech. Jenže kolik stojí dobrej 21" s dobrou dlouhou 6" cívkou? Nevyplatěj se pak náhodou dva 18" s 4,5" cívkou, který budou mít větší příkon, zdvihovej objem, plochu membrány, sílu pohonu, no prostě všecko? 18" taky může být s 6", ale tam se to láme na tom, že je to "skoro" zbytečný. Né úplně, ale zákazníků se zas tolik nenajde. Totiž když se do reproduktoru nepouštěj splašky, tak je u většiny konstrukcí omezenej výchylkou, ne příkonem. (Ale neber to jako za negativitu, já bych 18" s 6" taky bral. A ještě lépe 19". :-) Co se solení a SPL týká, tak z 18" obvykle dostaneš zvuk nepatrně levnější. Aktiv a pasiv, to je opět individuální. Já třeba teď budu dělat sestavu, která bude obojí. Třeba už z principu, že pasiv obvykle míň šumí. Taková blbost, že?

Tyl
Mistr zvuku

Příspěvek od Tyl »

Petr B:
Vycházím z velikosti NDB21=menší, "lehčí" a tím pádem skladnější už to asi udělat nepůjde!!?? Ovšem musí se celá bedna dodělat, nejlépe vyrobit znova, a to z bukové překližky. Doplnit cca 14-18 kusů vnitřních žeber a určitě odnímatelné dvě žebra, které zafixují zdvojený spodek do kterého tlačí sešikmený repro. (Platí, že jedna ruka netleská, kdyžtak blbě). Provedení za cca 25tis, které je ještě v nabídce je doslova o ničem. Řádně vybuzený 21SW152, tuto "škarnétku" nafukuje jako krabici od bot. Opravdu k smíchu.
TTS56a, jsou vlastně dva takové systémy proti sobě. To už jsou ruky dvě a ty už hodně tleskají. To už ale není "jednochlapovka", ale čtyřchlapovka!! No a skladnost a cena atd. Je to pořád dokola, něco za něco.

Dále=dva 18"repro jsou dobrá volba z mnoha důvodů, jak píšeš, ale zase už to nebude v nouzi pro jednoho. (Nouze je prevít a lepší to nebude). No a repro 18" s cívkou 4", nebo 4,5" má o cca o 800Wattů nižší příkon a to je dost. Navrhuji využít toto období izolace k odzkoušení 21SW115.. to už začíná být zajímavé, čtyři vrstvy plochého Al. !!

Každopádně navrhuji v tomto pokračovat, protože pro ty, kteří začínají je toto početní velmi užitečné. Přece si to nevemem tam nahoru s sebou. :roll:
Tak zatím Hola. Tyl

Tyl
Mistr zvuku

Příspěvek od Tyl »

Petr B: nevidím nic jiného než to, že si všichni výrobci do jednoho uvědomují, kolik obděratelů sáhne raději po poloviční velikosti jen s jedním měničem ! KS21, to je půlka KS28, a tak bychom mohli pokračovat. (NDB21, je půlka TTS56, a mnoho dalších). Navíc lze KS21použít k zavěšení. Takže se asi shodneme, že se o velký nápad nejedná. Ani velikosti nejsou vyjímečné. Prostě vždy polovina těch "kolosů" se dvěma repro. Ano, je tam rozdíl 10cm v šírce, ale to určitě jen kvůli zavěšení.
Spíš mě zajímá, jak je rozdílný zvuk. Není málo těch, kteří dělí výsledný zvuk na "tvrdý" a "měkký". Také tito kolegové tvrdí, že z tvrdého PA se dá měkký zvuk snadno dostat. Ovšem z měkkého PA se tvrdý zvuk už tak snadno dostat nedá. Nejvíce je to prý znatelné u spodků-"kopou", nebo je to jen "duchna". Toto je pro mnohé hodně důležité. Já jsem pro systém, který více "kope". Určitě má mnohem širší využití. Takže výrobci, kteří popisují, jak jejich vyústění zvukovodu téměř dokonale omezuje slyšitelné proudění vzduchu, tak tito nabízejí nejspíše zvuk měkký. Nic proti tomu. Dá se kombinovat.
Dále k těm "krabicím od bot". Ano je to mírně přehnané, ale opravdu jsou některé tyto výrobky dost velký vojeb. Když byl malý rozpočet a nezůstalo na poctivé vyztužení, tak se není čemu divit. Např Hanz se tím netají a píše tam ""EKO"".
U NDB21 by stačilo doplnit-""O NĚCO VYŠŠÍ Q, ALE PROVEDENÍ EKO"".Bylo by to jasné, tak jako u Hanze.
Ani v Milevsku se pan JK netají tím, že mu nové velké suby daly hodně zabrat, než byly výsledky uspokojivé. Dokonce jsem zaznamenal zmínku o použití svorníků. Takže žádné EKO. Poctivý výrobek i cena.

Co se typů repro týká, tak už několik desetiletí čekáme na nějaký větší vynález, ale neustále jen malé rybky.
U zesíků je těch vylepšení o dost více. Také proto se tak navyšují nároky na příkony repro a další parametry.
Už delší dobu platí, že basů není nikdy dost. Něco na tom je. Když mě kluci řeknou, nebereme tolik basů, neposlechnu.
Příště napíšu proč.
Hola Tyl

Tyl
Mistr zvuku

Příspěvek od Tyl »

AKTIVNÍ SUBY OD HANZE 21", lákavé rozměry i parametry. THE BOX PRO 121 LA !!!???
Rozměry: 75x51x77, hmotnost 60kg. Jak je tam měnič uložený? Brzy uvidíme. Už na ně čekám delší dobu.
Snad se dočkám.
Tyl

Odpovědět